Het leed dat zwemles heet…

BLOTE KONT
Heel eerlijk, ik had echt een bloedhekel aan zwemles. En nu nog steeds vind ik zwemmen niet tof. Wat een gedoe, dat bloedhete en klamme zwembad. Ik wil het even hebben over het aan- en uitkleden in dat krappe hok. Het moment dat je je wil omdraaien, je met je knieholte per ongeluk het bankje omhoog duwt. Om vervolgens zichtbaar in blote kont, je met je voeten tegen beide deuren aan moet duwen, omdat rot bankje weer omlaag te krijgen en die deuren te kunnen sluiten. Ja, heb je hem, dat beeld? Man man man. wat een drama. Na dit, was ik er al klaar mee.

Maar zwemmen met kleine kinderen is zwemchaos 2.0. Ben je klaar met zwemmen, loopt er een huilend kind achter je aan omdat HIJ het zo koud heeft (nee joh kind, ik heb het helemaal niet koud. Dit is mijn ik-geniet-hier-gruwelijk-van-gezicht). Weer zijn we opzoek naar zo’n kleedhok, maar dan biddend dat er een “gezinshok” beschikbaar is met iets meer bewegingsruimte. Dan het moment dat je met je natte lijf je kleding uit het kluisje gaat halen, onderweg naar het kleedhok je ALTIJD wel een kledingstuk verliest en tijdens het oprapen van het bewuste kledingstuk, je wel weer wat anders verliest, hopende dat het dit keer niet je “sexy” onderbroek is die een voorbijganger je vriendelijk aangeeft. Dan denk ik; HELP MAAR GEWOON NIET!

Na dit alles, wil ik even een shout out doen naar mijn ouders, oom, tante en oma’s en opa’s dat zij ELKE avond, maar serieus ELKE avond met ons (neefjes en nichtjes) gingen zwemmen als wij tijdens de kerstvakantie naar CenterParcs waren.

 

ZWEMLESSEN
Maar op een gegeven moment “moet” je er aan geloven; de ZWEMLESSEN van je kind(eren).
Dit stond bij ons al een tijdje op de to-do-list en dus zijn we opzoek gegaan naar een “geschikt” zwembad in de buurt (en ook iets minder in de buurt). Navraag bij ouders op het schoolplein, hun ervaringen te horen over de diverse zwembaden en zwemscholen was dagelijkse kost. De ene na de andere ouder hoorde ik zeggen; nee sorry vandaag geen playdate want Rietje moet zwemmen (even serieus, die kids hebben een vollere agenda dan menig volwassene). Zo vielen we van de playdate-topics in de zwemlessen-topics.

 

PIETER VAN DEN HOOGENBAND
Afin, we hadden Jenoah in augustus 2018 ingeschreven bij een zwembad redelijk in de buurt.
Alleen dacht ik in november, dit duurt wel erg lang (ik weet het, soms duurt het nog langer, maar ik heb vrij weinig geduld en Jenoah evenmin). Hij mag namelijk op voetbal als hij zijn zwemdiploma(‘s) heeft. Dus wilde hij zo snel mogelijk van start. Alleen denkt hij dat zijn A-diploma genoeg is, maar in het kader van “choose your battles” ga ik die strijd op een andere dag wel aan.  Ondertussen zijn wij verder gaan kijken naar andere opties. Zo kwamen we uit bij een zwemschool in Amsterdam. Geen wachttijden, max 8 kids in een groepje, leuke lesmethode, tof zwembad dus ik maakte, in gedachte dan, al een vreugde sprongetje. YES! Dit wordt het. Proefles aangevraagd en gaan.

Ik was erg enthousiast tijdens de proefles, Jenoah had het naar zijn zin (dit is het belangrijkste) en dacht tijdens deze les dat hij de nieuwe Pieter van den Hoogenband was. Tot de infoblaadjes werden uitgedeeld en ik de prijzen zag. Tja nu snap ik waarom er geen wachttijden zijn. €100 per maand voor 1x in de week 40 minuten zwemmen. Hey, succes met alles! Dan maar zwembandjes om tot zijn 16e.

 

UITDAGING
Gelukkig kregen we snel daarna bericht van het zwembad waar we Jenoah hadden ingeschreven. Ingeloot in de 2x -per-week-les, dikke prima. Woensdag en vrijdagmiddag, dus onze weekenden zijn nog SPORTVRIJ! Anyway, ik was nog een beetje huiverig want ik had verschillende geluiden gehoord over dit bewuste bad en dan vorm je toch onbedoeld een beeld van iets. Maar na de eerste les was ik positief, hopelijk blijft dit zo.

Jenoah wil absoluut geen water in zijn gezicht, haren wassen is nog steeds een dingetje, dus dit wordt een uitdaging voor de juf. Ach zo blijft haar werk ook interessant denk ik dan maar. En voordat kids tegenwoordig hun A-diploma hebben, zijn we ook weer 1,5 jaar verder en wij als ouders failliet. Maar hey, dan kan je kind zich wel veilig door het waterrijke Nederland wanen. Het niet kunnen kijken als ouder tijdens de les vond ik nog wel een puntje van kritiek, maar nu denk ik toch wel dat het oke is. Dat komt met name omdat ik Jesiah mee moet nemen tijdens deze zwemlessen en ik (en vooral ook de badmeesters en juffen) niet echt de behoefte heb om 45 minuten zijn stem galmend door het bad te horen; IK WIL OOK ZWEMMEN!!!!!

Dus geen hete en klamme tribune voor ons, maar lekker in een hippe horeca genieten van een Latte en 45 minuten voor mijzelf (en Jesiah). Ik vind het prima. Voor nu ben ik natuurlijk heel trots op Jenoah en kijk ik vol bewondering hoe hij zich ontwikkeld. Ik bedoel wat is nu 5 jaar, als je bedenkt wat een kind AL kan in 5 jaar!! Ik vind het nogal wat. Bewondering heb ik voor alle kids en hun ouders!