Playdates

“Zodra Jenoah geduurende het schooljaar hoorde dat er kindjes bij elkaar gingen spelen, ging het balletje rollen. De ene na de andere ouder hoorde ik op het schoolplein telefoonnummers uitwisselen en tijden afspreken”.

 

Groep 1
Playdates, ik vond er nogal wat van. En nog steeds vind ik er soms wel wat van eerlijk gezegd. Voordat Jenoah naar school ging zei ik; in groep 1 gaat Jenoah echt nog niet bij andere kindjes spelen, dat komt wel vanaf groep 3 ofzo! Dat was natuurlijk meer mijn angst. Mijn kleine ventje naar school. Ik vond het nogal heftig. En dan spelen bij andere kindjes thuis, dacht het niet. Wat een dijenkletser, want deze vlieger ging natuurlijk niet op. 


Eerste Playdate

Zodra Jenoah gedurende het eerste schooljaar hoorde dat er kindjes bij elkaar speelden, ging het balletje rollen. De ene na de andere ouder hoorde ik op het schoolplein telefoonnummers uitwisselen en tijden afspreken. Ik was allang blij dat het bij Jenoah nog redelijk lang duurde. Tot die ene middag. Hij kwam uit school, rende naar me toe en ik stond helemaal happy klaar om hem op te vangen. Maar het eerste wat hij vroeg was “mag ik bij *Jonas spelen?” Een lange uhmmmm van mijn kant volgde. “Nou? mag het?”, ja hoor bink het mag. Ondertussen stond de moeder van Jonas ook al klaar, voor haar was het ook de eerste keer dat er een kindje kwam spelen. Ze vond het ook goed, wij wisselden telefoonnummers uit, ik reed mee naar Jonas. Daar ging ik dan, moederziel alleen terug naar huis. Grapje, ik had Jesiah nog gezellig bij me, maar het was toch een beetje vreemd. Mijn bink zijn eerste playdate was een feit! 


regels
Maar goed, soms vind ik het dus nog steeds best een dingetje, bij elkaar spelen. Wanneer zeg je nee? Hoelang duurt de playdate? Hoe ga je om met de nieuwe gast? Hoe ga je om als de “playvibe” omslaat in een klein “speel donderwolkje” ? En hoe reageer je op de kleine gast als zijn/haar ouder erbij is? Jouw huis, jouw regels of laat je het over aan DE ouder? Ik vind het lastig. Want thuis hebben wij onze “regels” en de kleine gast natuurlijk ook zijn/haar regels. Hoe gaan jullie hiermee om?

 

Jongens vs Meisjes
Ik ben niet zo een moeke die zich gaat bemoeien met de playdates, laat ze maar zelf hun spel bedenken. Helemaal prima. Ze komen voor elkaar, niet voor mij. Tenzij het heerlijk weer is en we even met zen allen naar buiten gaan. Ook merk ik zeker een verschil in playdates met een vriendje of een vriendinnetje. Jongens onderling zijn snel tevreden. Trappen een balletje, gamen wat of spelen met de Kapla. Meiden hebben toch wat andere interesses en spelen iets vaker de baas. “Grilsboss”, ik hou ervan haha. Maar nu moet ik eerlijk zeggen, hier leer ik echt van. Zien hoe ze met elkaar omgaan en op elkaar reageren, ik vind het bijzonder. En eigenlijk lost het zich vaak vanzelf op als het even iets minder gezellig is. 


De ouders
Jenoah heeft een leuke en gezellige klas, dus dat zit wel snor gelukkig. Hij heeft zijn eigen vriendjes en vriendinnetjes en ook de ouders zijn goed te hachelen. Hij zit op een vooralsnog kleine school en het is echt nog ons kent ons. Ik vind dat heel fijn! En ik merk dat Jenoah dit ook erg prettig vind.

Jeetje wat is het eerste schooljaar voorbij gevlogen! En thank god is het allemaal erg goed en soepel verlopen. In de klas, op school en natuurlijk tijdens de playdates.

Het tweede schooljaar is inmiddels alweer een paar weken verder en de eerste playdates hebben alweer plaatsgevonden. Al flink wat eerder dan jaar één. Kleine jongens worden groot….

 

Liefs,
Des

*Jonas is een fictieve naam